Skip to main content

Expositie “Restriction” zondag 19 en 26 juni 13.00 -16.00 uur

Een van de exposanten is de Syrische Saeed Zamzam. Hij is afgestudeerd aan de kunstacademie in Aleppo in interieurontwerp, en later in decor en scenografie. Hij heeft dit jaar een diplomawaardering van het Nuffic gekregen.De reden van zijn vlucht naar Nederland is persoonlijk, net zoals die van de twee andere exposanten, Neroz Houri en Mehrnoush Shayegani, respectievelijk van Koerdische en Iranese afkomst, maar alle zijn ze schrijnend.  
Dit laat zich zien in de titel “Restriction”, je gebonden/geketend weten, je niet vrij kunnen maken van geweld en vooroordelen. Waar de een die onvrijheid expliciet verbeeldt, zoals Saeed, zoekt de ander juist de vrolijkheid op, te zien in het kleurige schilderwerk van Mehrnoush. 

 

Als eerbetoon aan de inwoners van Oekraïne heeft Saeed zijn laatste twee schilderijen blauw geel geverfd. Dombas en Aleppo, twee verschillende werelden, één en dezelfde pijn. 
Neroz is autodidact en heeft een geweldig gevoel voor vorm, snel en direct zet zij neer wat ze ziet. Heil vinden in het schilderen is de gezamenlijke drijfveer, ieder op een eigen manier. 

De expositie werd op 19 juni geopend door Yussef Taajate, coördinator activiteiten COA Almere om 14.00 uur. Gevolgd door klassieke o.a. Arabische muziek en jazzy pianospel die door buitenlandse muzikanten ten gehore worden gebracht.

Kunst aan Zee

X