Skip to main content

Kunst aan Zee | Expositie van Rudolf Valster | Vanaf 2 juni 2024

Zie de dingen

In Zie de dingen symboliseert Valster de tijdelijkheid van ons bestaan met beelden van de dingen om ons heen. Voorwerpen als residuen van het voortschrijden van de tijd. Het werk dat Valster hier toont heeft als thema de vergankelijkheid oftewel vanitas. Hiervoor gebruikt de kunstenaar schijnbaar waardeloze dingen zoals op straat gevonden bloemen, onkruid of beschimmeld fruit. Ook verwijst Valster naar de schilderkunst, het materiaal en het schilderen zelf.

Het werk van Rudolf Valster is zeer divers en hij laat zich niet beperken tot één techniek. In de tentoonstelling zijn aquarellen, kleine olieverf en eitempera schilderijen en scanografieën te zien. De aquarellen en de kleine schilderijtjes op paneel hebben het karakter van dagboekaantekeningen. De aquarellen zijn registraties van de status (van vergankelijkheid) van het geschilderde fruit maar ook van het licht op dat moment. De kleine olieverf en eitempera schilderijtjes laten zorgvuldig samengestelde stillevens zien die soms wel meer dan een vierkante meter beslaan maar toch wonderwel passen op een half A4-tje. De voorstelling van deze werken varieert van een enkele citroen tot hele allegorieën.

In de scanografieën komt voor Valster alles samen; gevonden natuurlijk materiaal, pigmenten en de momentopname. Het werk is wat het is, je ziet wat je ziet maar door het gebruik van licht komt er een mysterieus ongrijpbaar element bij en ontstaat er een nieuwe wereld.

Door het schilderen van de tijdelijkheid der dingen laat Valster de schoonheid zien van de alledaagse werkelijkheid.

 

X