Skip to main content

Nieuwsbrief van 7 januari 2022

By 7 januari 2022Nieuwsbrief

 

✑ Cursief

  

Gelukkig Nieuw Jaar!

Dat woord ‘gelukkig’ is een on-gelukkig woord.
Emily Esfahani Smith schrijft daarover in ‘De kracht van betekenis’.
In een interview (2017) zegt ze daarover:
 
Hoe doe je dat, je leven betekenis geven?
“De betekenisvraag is vandaag een persoonlijke vraag geworden. Wat ik ontdekte bij mijn onderzoek, is dat dit een zaak is van vier factoren. Belangrijk is dat je je gewaardeerd weet omwille van wie je bent en dat je een doel hebt in het leven. Ook heel belangrijk is het vertellen van verhalen, en meer bepaald van je eigen verhaal, hoe je de man of vrouw werd die je vandaag bent. Een leven krijgt immers pas betekenis wanneer je er een geheel van maakt. De laatste factor is transcendentie, dat je je verbonden voelt met iets groters. Dat kan religie zijn, maar ook kunst of natuur.”
 

Graag wens ik ieder een betekenisvol en gewaardeerd 2022.

Piet van Reenen
 

 ✑ Bij de viering

Zondag 9 januari 2022 10.00 uur o.l.v. ds René van den Beld

Online te volgen, wederom zonder publiek

De tweede zondag van Epifanie: de verschijning van de Heer. Zoals  er vier zondagen van advent zijn als teken van voorbereiding op kerst, zo zijn er zeven zondagen van Epifanie tot aan de Veertigdagentijd. Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd en over één nacht ijs moet je niet willen gaan. Zeker niet als het 4 januari 2022 precies 25 jaar geleden is dat de laatste Elfstedentocht werd gereden. In de liturgie van de kerk is wachten en geduld hebben een schone deugd, meer nog een noodzaak om de kwaliteit van verwachten te scherpen. In Jesaja 42 (1-4) wordt al een “knecht” aangekondigd die de volken recht zal openbaren, geen schreeuwer die overal tegen is. Een toonbeeld van vrede, een mens in harmonie met God. Het “wachten” is begonnen. In de lezing van Lucas 1(24-34) zien we Johannes de Doper actief bezig. Hij noemt zich: een stem roepende  in de woestijn. In de woestijn zul  je niet veel gehoor vinden, maar er moet geroepen worden. Het wachten is haast niet uit te houden. Ik denk wel eens zou de taak van de steeds kleiner wordende kerkgemeenschappen niet vooral zijn: de liturgie te vieren en de het  leren wachten als een levenshouding te proclameren. Roepend in de woestijn? Dat geloof ik gewoon niet (psalm 116:5). Wat dat roepen en wachten praktisch inhoudt, daar moet steeds het gesprek over gaan.
 

René van den Beld (emeritus predikant te Baarn).

Via livestreamvideo kunt u de vieringen direct volgen. De link naar de livestream is te vinden op de banner van de website waar u ook de liturgie kunt vinden.
 

Een kerkdienst terugkijken? Dat kan via ons YouTube kanaal.

Op de website kunt u ook de liturgie vinden.

De volledige nieuwsbrief van 7 januari is hier te vinden.

Heeft u vragen of wilt u de nieuwsbrief rechtstreeks ontvangen? Laat het ons weten via nieuwsbrief@kerkaanzee.nl 

X