Skip to main content

Nieuwsbrief van 17 maart 2023

By 17 maart 2023Nieuwsbrief

 

✑ Cursief

 

Bach en de hemel
 

De laatste weken tot Pasen worden voor mij gekleurd door de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Niet dat ik kaartjes heb voor Naarden, nee, ik luister thuis naar een uitvoering van Ton Koopman of Philippe Herreweghe. Terwijl ik zit te schrijven word ik ontroerd door de bas die zingt:
       
           Mache dich, mein Herze, rein, Ich will Jesum selbst begraben.
           Denn er soll nunmehr inmir, für und für, seine süße Ruhe haben.

In januari van dit jaar stond er in de NRC (22-1-2023) een interview met Philippe Herreweghe ter gelegenheid van een concert met vier cantates van Bach. Over één van die cantates zegt Herreweghe: ‘Veel klassieke componisten kunnen diepe treurigheid verklanken, maar Bach is een van de weinigen die daarnaast ook de toppen van hemels geluk beklimt.’ Voor de interviewer vormt dit aanleiding om te vragen naar het eigen geloof van Herreweghe als vertolker-dirigent van niet alleen Bachs cantates, maar ook zijn Passion. Herreweghe antwoordt: ‘Het staat als een paal boven water dat ik niet in gebed ben in een regulier kerkelijk leven. Voor het overige vind ik het te intiem om over te praten. Ik ben er zelfs wat allergisch voor, wanneer ik weer eens in interviews “beroemdheden” het iets-isme hoor belijden. Het is voor mij wel wat multidimensionaler. Ik geloof in de filosofische en ethische diepten van een boek als de Bijbel. En de manier waarop Bach dat verklankt.’

Rein Brouwer

 

 

✑ Bij de viering

 
Autodienst: Nelie Rofekamp
Agenda

 

Viering 19 maart 10.00 uur Kerk aan Zee

Jaap Smit  is 19 maart onze gastpredikant.
Inmiddels een bekend gezicht dat weinig introductie behoeft en een door velen gewaardeerde gastpredikant. 
Sinds vele jaren gaat hij één of twee keer per jaar voor in de Kerk aan Zee.

Van harte welkom! 

 

 

 

Indien u de volledige nieuwsbrief toch graag wilt lezen kan dat. Graag opgeven via email en u krijgt deze gratis toegestuurd.

Heeft u opmerkingen of info die u wilt delen, laat het ons weten via nieuwsbrief@kerkaanzee.nl 

X