Skip to main content

Nieuwsbrief van 2 november 2023

By 3 november 2023Nieuwsbrief

✑ Cursief

NOVEMBER

Het regent en het is november:
Weer keert het najaar en belaagt 
het hart, dat droef, maar steeds gewender, 
zijn heimelijke pijnen draagt.

En in de kamer, waar gelaten 
het daaglijks leven wordt verricht, 
schijnt uit de troosteloze straten 
een ongekleurd namiddaglicht.

De jaren gaan zoals zij gingen, 
er is allengs geen onderscheid 
meer tussen dove erinneringen 
en wat geleefd wordt en verbeid.

Verloren zijn de prille wegen 
om te ontkomen aan den tijd; 
altijd november, altijd regen, 
altijd dit lege hart, altijd.

J.C. Bloem (uit: ‘Media Vita’, 1931).         

Dit gedicht kwam in de afgelopen dagen bij me op. Regen en storm, overgang van licht naar donker. November is behalve vaak stormachtig, ook de maand van de herinnering, met Allerheiligen, Allerzielen en Gedachteniszondag. 

Als we in deze dagen van gedenken woorden zoeken, die helpen om het gemis van een geliefde te ‘vertalen’, komen we vaak bij de dichter J.C. Bloem uit. Als geen andere dichter weet hij mij te raken met zijn taal. Het is taal die weemoed en berusting oproept. Woorden die juist in deze dagen van herinneren en gedenken onze gedachten kunnen beheersen. 

Zo kunnen we in deze dagen ons laten meenemen door het ritme van woorden en de vorm van het vers. Lezend in bundels of luisterend naar muziek komen we tot rust. In deze onstuimige tijden is dat wel eens nodig.

Wim van Deijk

 

 

 

 

✑ Bij de viering

Zondag 5 november 2023
Bij al het geweld in Israël en Gaza, krijgen teksten die ik al eerder las rondom de impact van onderdrukking en bevrijding een andere klank. Zoals VN-chef Gutteres ook aangaf, komt het geweld van Hamas niet vanuit een vacuüm. Hetzelfde geldt ook voor de positie van Israël, dat niet losstaat van o.a. het antisemitisme in Europa. Al lang voor de Tweede Wereldoorlog speelde dit antisemitisme, ook vanuit de kerk.

Als ouder van een prematuur geboren kind, denk ik natuurlijk ook aan couveusekinderen voor wie wel of geen elektriciteit het verschil is tussen leven en dood. Wat er verder gebeurd tussen de dag dat ik dit schrijf (28 oktober) en de dienst weet ik niet, maar er zal zeker nog geen duurzame vrede zijn. Leren over mechanismen van onderdrukking helpt ons om iets meer te begrijpen. Niet alleen voor wat er daar gebeurt, maar ook wat er op kleine schaal ook in Muiderberg gebeurt. In ons leven. Daarover op 5 november.

Menno Hofman   

Autodienst: Henk van de Veen
Agenda

Diaconie

Zondag 5 november 2023 – Noodhulp Israël en Gaza
Kerk in Actie is afgelopen maandag gestart met noodhulp in Israël en Gaza. In Israël wordt praktische en psychosociale hulp geboden aan onder meer vluchtelingen en arbeidsmigranten uit Azië en Afrika. In Gaza wordt geprobeerd water, medische benodigdheden en psychische hulp te leveren, aldus de organisatie.

Kerk in Actie steunt namens de Nederlandse protestantse kerken hulporganisaties in 29 landen. Via een wereldwijd kerkelijk netwerk kan Kerk in Actie snel hulp bieden in elk land waar dat nodig is.

Indien u de volledige nieuwsbrief toch graag wilt lezen kan dat. Graag opgeven via email en u krijgt deze gratis toegestuurd.

Heeft u opmerkingen of info die u wilt delen, laat het ons weten via nieuwsbrief@kerkaanzee.nl

X