Skip to main content

Nieuwsbrief van 22 juni 2023

By 22 juni 2023juli 2nd, 2023Nieuwsbrief

 

✑ Cursief

Wantrouwen
Deze zomer biedt filmmuseum Eye (eyefilm.nl) in Amsterdam een zomertentoonstelling over het oeuvre van de Duitse cineast Werner Herzog, bekend vanwege vele films en documentaires, waaronder Grizzly Man en Fitzcarraldo. De NRC (21 juni) interviewde Herzorg voor deze gelegenheid. Het is slechts een kort interview, maar met een aantal memorabele uitspraken. Zoals: ‘In ons allemaal schuilt een landschap waar we vaak naar terugkeren in onze dromen.’ Of: ‘Als ik voor iedereen een lieverd was, zou ik mezelf van de Golden Gate-brug afgooien.’ Herzog woont in de Verenigde Staten.

De uitspraak waaraan ik bleef hangen is deze: ‘Wantrouwen is de natuurlijkste houding om de wereld mee tegemoet te treden. Of iets nu gemaakt is door een mens of door een computer, ik vertrouw het niet.’ Maar proberen wij juist niet om vertrouwen te hebben en om elkaar met vertrouwen tegemoet te treden en te bejegenen? Is dat niet waartoe ons geloof ons oproept en uitdaagt? Of heeft Jezus misschien toch gelijk met zijn statement over de oneerlijke rentmeester (en mutatis mutandis Werner Herzog): ‘De kinderen van deze wereld gaan immers slimmer met elkaar om dan de kinderen van het licht’ (Lucas 16,8)? Vertrouwen is goed, maar controle is beter, zoiets? Maar was dat niet een uitspraak van Lenin, de eerste premier van de Sovjet-Unie, toen hij een nieuwe geheime dienst oprichtte om zijn burgers te bespioneren? Gelukkig hebben we de films van Herzog, van 18 juni tot 1 oktober te zien in Eye.

Rein Brouwer

 

✑ Bij de viering

 
Autodienst: Hill de Haan
Agenda

Komende zondag hoop ik voor het eerst voor te gaan bij jullie in Muiderberg. Ik ben Willem Nijsse en ik ben predikant in de Diependaalse kerk in Hilversum. Het Bijbelgedeelte dat in de dienst centraal staat komt uit de Romeinenbrief. Een lange brief van Paulus aan de gemeente in Rome, waar veel in staat wat voor ons geloof vandaag nog steeds heel belangrijk is.
Ik neem u graag mee in de verkondiging van Paulus aan ons vandaag!

 

✑ Diaconie

 

Zondag 25 juni, Wereldvluchtelingendag
Op 20 juni is Wereldvluchtelingendag. Wereldwijd zijn er zo’n 100 miljoen mensen op de vlucht. Dit jaar collecteren we voor Venezolaanse vluchtelingen in Colombia
Door de politieke en economische crisis in Venezuela steken vluchtelingen uit dit land regelmatig de grens met Colombia over, op zoek naar bestaanszekerheid. Met name kinderen en jongeren zonder familie zijn kwetsbaar voor (seksuele) uitbuiting. Met steun van Kerk in Actie begeleidt de Colombiaanse organisatie Renacer jongeren om te voorkomen dat ze in handen van mensenhandelaren vallen.

Meer hierover in de nieuwsbrief.

 

 

Indien u de volledige nieuwsbrief toch graag wilt lezen kan dat. Graag opgeven via email en u krijgt deze gratis toegestuurd.

Heeft u opmerkingen of info die u wilt delen, laat het ons weten via nieuwsbrief@kerkaanzee.nl 

X