✑ Cursief
Zondag 7 maart (3e in de 40)
Maandag 8 maart: Internationale Vrouwendag
Op de site van Amnesty lees ik: De aanleiding voor de eerste Internationale Vrouwendag was een massale staking van vrouwen in textiel- en kledingindustrie in de VS, op 8 maart 1908.
De Dag van de Vrouw werd voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan honderd mannen en vrouwen uit 17 landen deelnamen.
De aanleiding was de massale staking op 8 maart 1908 in Chicago en New York van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht.
Het kiesrecht kwam daarna centraal te staan. De jaren daarop werden, tot de Eerste Wereldoorlog, in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag terug. In veel socialistische landen werd 8 maart een officiële feestdag.
In 1978 werd de dag door de VN als feestdag erkend; vanaf dat jaar kreeg de dag ook betekenis in Nederland.
Piet van Reenen
✑ Bij de viering
Zondag 7 maart 2021 olv ds René van de Beld 10.00 uur
Met live muziek, zonder zang en publiek via livestream video te volgen. (klik button in de nieuwsbrief of via banner website)
Uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld ->Digitale collecte.
Hier vindt u de liturgie.
Bij de lezingen op zondag 7 maart (3e in de 40)
“ De meeste naties worden gedefinieerd door taal, geografie, politieke structuur, langdurige bondgenootschappen en dergelijke. Maar de joden werden een natie door een taak te aanvaarden,door een verbond te sluiten met God”. Deze woorden schrijft de Engelse opperrabbijn Jonathan Sachs in zijn heldere boek Exodus, Boek van bevrijding. Rabbijn Sachs is onlangs overleden. De lezing uit Exodus (20:1-17) gaat over de Tien Woorden en de opdracht daardoor dichtbij elkaar te kunnen blijven en daarmee bij God. Jezus die rondom de tempel alles “vermarkt” ziet worden (Johannes 2:13 e.v. ), ziet hoe deze opdracht, om bij elkaar te blijven en bij God, wordt bedreigd als handel en geld boven gemeenschap en dienst aan God gaan.
Hartelijke groetjes ds. René van den Beld |