Skip to main content

Kunst aan Zee | Expositie van Noek Zwaan – “Natuurlijk Licht” | Vanaf 22 oktober 2023

“Natuurlijk Licht” Noek Zwaan, inkttekeningen, collages en foto’s

Beweging, licht en kleur, dieren, de natuur – dit zijn zichtbare terugkerende elementen in de werken van Noek Zwaan. De beelden, of het nu foto’s of tekeningen zijn, worden gevormd door een combinatie van concrete en minder goed te duiden onderdelen. Dat zijn vaak tegenstellingen: licht-donker, kleur-zwart, beweging-rust, maar ook figuratief naast abstract. Dat geeft de afbeeldingen een boeiende gelaagdheid. Er is beweging, er is rust, en er speelt vaak iets mysterieus mee: wat zie je nu eigenlijk?

“Als ik naar iets kijk probeer ik dat niet meteen als iets vanzelfsprekends te accepteren. Niets is zomaar wat het is, de werkelijkheid om ons heen is niet éénduidig. Wanneer ik iets maak gebeurt dat meestal intuïtief: ik neem afstand en laat ruimte bij het vastleggen. Ruimte voor toeval, voor datgene wat zich tegelijkertijd voordoet. Voor hoe het materiaal zich gedraagt, voor de associaties die opkomen. Zonder gelijk een oordeel klaar te hebben, door aandacht te houden en open te blijven staan.”

Noek Zwaan is beeldend kunstenaar en kunstdocent en schrijft educatieve programma’s voor het H’ART Museum (voorheen Hermitage). Zij woont en werkt in Amsterdam. De tekeningen zijn gemaakt tijdens een verblijf in Italië dit jaar, de foto’s en collages over een periode van de afgelopen 2 jaar.

De expositie “Natuurlijk licht – Noek Zwaan, inkttekeningen, collages en foto’s” is te zien in Kerk aan Zee, Kerkpad 2 te Muiderberg op zondag van 13.00 tot 16.00 uur op 22 en 29 oktober en op 5, 12 (19 november concert aan zee) en 26 november.

Opening op zondag 22 oktober om 14.30.

Finissage op zondag 26 november om 14.30 met drankje en livemuziek.

    

 

 

Hieronder het artikel wat in de MuiderNieuws stond na aanleiding van de Kunstveiling op zondag 15 oktober.

X