Skip to main content

Nieuwsbrief van 1 april 2022

By 1 april 2022Nieuwsbrief

 

✑ Cursief

1e Lijdenszondag: Vervolgd christendom

 
Op deze eerste lijdenszondag gaan onze aandacht en gebeden uit naar mensen wereldwijd die lijden onder oorlog, geweld en discriminatie waar en hoe dan ook. Daarnaast wil ik in het bijzonder denken aan christenen die wereldwijd vervolgd, gemarteld en vermoord worden omdat ze christen zijn. Daar is weinig aandacht voor in het ‘verlichte’ Europa. Afgelopen zondag heb ik gewezen op de verschrikkingen in Noord-Korea.
Ik citeer een bericht van Open Doors (Ermelo):
“In Noord-Korea is het christendom een verboden religie. Christenen zijn gedwongen ondergrondse kerkdiensten te houden op geheime plekken. Op zo’n plek, die Open Doors uit veiligheidsoverwegingen niet wil noemen, vielen agenten van de veiligheidsdienst een geheime kerkdienst binnen die net was begonnen. Zij arresteerden de aanwezigen –tientallen!- waarna ze ter plekke werden geëxecuteerd. Bij een razzia werden meer dan honderd familieleden van de kerkgangers opgepakt en naar werkkampen voor politieke tegenstanders gestuurd. Volgens de bron van Open Doors waren plaats en tijdstip van samenkomst opzettelijk gelekt naar de autoriteiten.”
We mogen onze solidariteit met onze medechristenen wel wat meer bewust zijn. Vandaag, zondag  3 april, begint de lijdenstijd.
Piet van Reenen

✑viering

Zondag 3 april 10.00 uur o.l.v. ds Piet van Reenen

Autodienst: Nelie Röfekamp

Bij Johannes 7,1-13
 
Het is zondag de eerste Lijdenszondag. Jezus gaat nu op naar Jeruzalem,
‘in het verborgen.’ Wel aanwezig, maar niet zichtbaar. Hij wordt gezocht, wanted, gemompel, mommelen, mummelen, er ontstaat een broeierig sfeertje. Waar is hij? Wie is hij?
‘In het verborgen’ verwijst wel naar het verborgen-zijn van God. Jesaja 45,15:
‘Voorwaar, Gij zijt een God, die zich verborgen houdt, de God van Israël, een Verlosser.’
Wel aanwezig, maar niet zichtbaar. Daarom ook de lezing van Exodus 33: Je kunt mij niet zien. In het voorbijgaan, achteraf-gezien kun je zeggen: God? Ja!
 
Piet van Reenen
 

Heeft u vragen of wilt u de nieuwsbrief rechtstreeks ontvangen?

Laat het ons weten via nieuwsbrief@kerkaanzee.nl 

Indien men de volledige nieuwsbrief wilt lezen kan dat.
Graag dan dit via email opgeven en jullie krijgen deze dan gratis toegestuurd.

X