Skip to main content

Nieuwsbrief van 28 oktober 2022

By 28 oktober 2022november 7th, 2022Nieuwsbrief

✑ Cursief

Een plaats van God, voor een tijd

Voor het afscheid van Nico ter Linden (1936-2018) als predikant van de Westerkerk in Amsterdam, september 1995, maakte Wim Schulte Nordholt het volgende gedicht:

Er past een sleutel in het slot:
een mens die mensen vergezelt,
het heilige verhaal vertelt,
is voor een tijd een plaats van God,
zoals de dichter het al zei.
Er gaat een dominee voorbij.
 
De grote kerk wacht wit en stil
op zijn verlossend woord. In hem
krijgt dan de stilte Gods een stem
wanneer hij bidt om Jezus’ wil
en preekt en doopt en breekt het brood
en roept het leven uit de dood.
 
Er gaat een dominee voorbij,
het ruist nog in het heiligdom,
wij mensen zien verwonderd om,
wij blijven horen wat hij zei,
zien wat hij was: een plaats van God,
een stem, een sleutel in het slot.
 

Schulte Nordholt (1920-1995), dichter en historicus, overleed zelf een maand voor het afscheid van Ter Linden, maar zijn gedicht bleef. Waarschijnlijk ook omdat hij gebruik maakte van de eerste regel uit het gedicht Deisme van Gerrit Achterberg (1905-1962): ‘De mens is voor een tijd een plaats van God.’ In dit gedicht vinden we het beroemde beeld van Jezus als ‘koopman in oudroest’, die ons mensen vindt langs de kant van de weg als een ‘leeg achtergelaten benzinevat’. Schulte Nordholt eerde met zijn poëtische werk niet alleen ter Linden, maar alle dominees. Zo wil ik collega Piet van Reenen (1954-2022) gedenken, als predikant voor twee jaar een plaats van God in Muiderberg. Dat zijn gedachtenis ons tot zegen zij.
 

Rein Brouwer

 

✑ Bij de viering

Zondagsviering 30 oktober 10.00 uur o.l.v. ds René Wichers

Autodienst: Nelie Röfekamp
Agenda
 

In de dienst van komende zondag zullen we lezen over het hart van God: Hij is genadig, vol liefde en trouw. Hij is als een Vader voor zijn kinderen en is meer bezig met liefde bewijzen dan boos zijn. Daarnaast lezen we een verhaal waarin dit hart van God zichtbaar wordt: Jezus wil bij de tollenaar Zacheüs in huis verblijven. De Farizeeën vinden er van alles van, maar Jezus trekt zich daar niets van aan: hij doet er alles aan om Zacheüs de liefde van God te laten ervaren. En Zacheüs vindt dat zo bijzonder, dat hij zijn hele leven omgooit! Ik hoop jullie komende zondag allemaal te ontmoeten.

René Wichers

Indien u de volledige nieuwsbrief toch graag wilt lezen kan dat. Graag opgeven via email en u krijgt deze gratis toegestuurd.

Heeft u opmerkingen of info die u wilt delen, laat het ons weten via nieuwsbrief@kerkaanzee.nl 

X