Skip to main content

Nieuwsbrief van 30 november 2023

By 1 december 2023Nieuwsbrief

✑ Cursief

Netflix als troost
Kan televisie troosten? Dat was de titel van een boek uit de jaren tachtig van oud IKON-directeur Wim Koole, oud inwoner van Muiderberg. Het antwoord is onverkort ’ja’, televisie kan troosten. Praatprogramma’s, series, films, veel van wat er op de beeldbuis of -scherm te zien is kan troostend werken. Omdat je iets van jezelf herkent, omdat je merkt dat je niet alleen op de wereld bent, omdat het je helpt hoop te houden.

In het weekend van de laatste zondag van het kerkelijk jaar, waarop we onze overleden gemeenteleden gedenken, zag ik een korte film (18 minuten) op Netflix. De film is getiteld The After (2023), wat zoveel betekent als ‘wat er na komt’. De omschrijving bij de film trok me aan (‘Man wordt geconfronteerd met zijn rouw’, of zoiets) en de acteur, de Brits-Nigeriaanse David Oyelowo. Ik zal niets verklappen van het plot, maar ga alsjeblieft kijken! De regie is van Misan Harriman, die ook de Netflix documentaire over Harry en Meghan gemaakt heeft (2022), met wie hij al jaren bevriend is. Harriman (https://www.misanharriman.com), de eerste donkere fotograaf met een cover van het Britse blad Vogue, heeft een mooi verhaal. Bekijk daarvoor zijn TED talk over de kracht van een beeld:
TED Talk, Misan_Harriman – The power of an image and the mind behind it

Rein Brouwer

 

✑ Bij de viering

Zondag 3 december 2023
Sinds 2013 ben ik predikant en studeerde in dat jaar af aan de Protestantse Theologische Universiteit te Utrecht met de opleiding tot Gemeentepredikant. Daarvoor studeerde ik Theologie en Geschiedenis aan de Vrije Universiteit, waar ik beide studies afrondde. Sinds dit jaar ben ik predikant van de Protestantse gemeente te Heemskerk. Online kunt u diverse blogs, vlogs en podcasts van mij vinden via www.domineeniels.nl.
 
Het thema van deze diens zal zijn ‘Hoe help je mee aan vrede voor de wereld?’ Vrede in de wereld lijkt ver weg te zijn. We kunnen ons daardoor machteloos voelen. Toch kun je iets doen. Hoe help je mee aan vrede voor de wereld? Deze ochtend zullen we ontdekken wat de Bijbelse verhalen ons daarover te zeggen hebben.
 
Met vriendelijke groet,
 
Ds Niels A. Gillebaard

Autodienst: Nelie Röfekamp
Telefoonnummer: 06 – 12 09 47 49
Agenda

✑Kerkenraad

Notulen Kerkvergadering 28 november 2023
Via onderstaande link kunt u de notulen van de afgelopen vergadering van Kerk aan Zee downloaden:

Notulen Kerkvergadering 28 november 2023

 

 

✑ Diaconie

Zondag 3 december 2023 – Kinderen in de knel Oeganda
In de Oegandese hoofdstad Kampala leven duizenden kinderen op straat. Ze worden hier door volwassenen neergezet om te bedelen. Ze gaan niet naar school, worden uitgebuit en mishandeld. Kerk in Actie werkt samen met drie Oegandese organisaties die dit probleem aanpakken. Zij vangen de kinderen tijdelijk op en herenigen hen met familie in hun geboorteregio. Ze zorgen dat de kinderen daar weer naar school gaan of een vak kunnen leren. Ook doen ze er alles aan om migratie van nieuwe kinderen naar de stad te voorkomen.

Sociaal werkers begeleiden kinderen en jonge moeders bij de terugkeer naar hun geboortedorp. Ze ondersteunen families langdurig, zodat ze hun kinderen naar school kunnen gaan en herhaling voorkomen wordt. Verzorgers leren hoe ze genoeg geld kunnen verdienen en voedsel verbouwen. Ze krijgen landbouwgereedschap. Jongeren kunnen een vaktraining volgen. Ze krijgen een startpakket voor een eigen bedrijfje.  Inmiddels krijgen families in 206 dorpen al hulp.

Het resultaat van deze manier van werken? Kinderen kunnen eindelijk weer naar school. Vrijwel alle kinderen en families geven aan dat zij in hun geboorteregio willen blijven. Een kind dat op school zit en het daar naar zijn zin heeft, wil helemaal niet terug naar de straten van Kampala.

 

✑ Mededelingen

Bedankje
De afgelopen zomer mochten wij met ons gezin vieren dat we, in goede gezondheid, dit jaar vijftig jaar getrouwd zijn.
Bij thuiskomst werden we verrast met een boeket van de kerk.
Voor de gelukwensen en de bloemen zeggen we bij dezen hartelijk dank.

Magda en Jacques de Boer

 

Bedankje
Bedankt voor de prachtige bloemen die ik kreeg van de Kerk aan Zee. 
Hartelijke groet,

Ati Kortekaas

 

Generatie X
In het programma van activiteiten staat voor zondag 3 december een bijeenkomst voor de ‘Generatie X’, de veertigers, vijftigers en zestigers van onze kerk.
Deze bijeenkomst gaat het komende weekend niet door, maar wordt verdaagd naar het voorjaar en zal dan ook een nadere invulling krijgen.
Uitnodigingen zullen t.z.t. verstuurd worden.

Rein Brouwer

 

 

Indien u de volledige nieuwsbrief toch graag wilt lezen kan dat. Graag opgeven via email en u krijgt deze gratis toegestuurd.

Heeft u opmerkingen of info die u wilt delen, laat het ons weten via nieuwsbrief@kerkaanzee.nl

 

X